creatief-vermogen-creative-like-kids

Maak kennis met Creative like kids

En laten wij samen het creatief vermogen van kinderen versterken. Mijn naam is Nicole de Beer en ben eigenaar van Creative like kids. Afgelopen 25 jaar heb ik in binnen- en buitenland gewerkt in de kinderopvang en het onderwijs.  

Mijn reislust brengt mij op mooie plekken en doet voortdurend een beroepop mijn creatief vermogen. Hoe pas jij je aan, zonder jezelf te verliezen? Ga op zoek naar de overeenkomsten en leer van de verschillen tussen mensen. Gelijkgestemden bevestigen jouw ideeën, terwijl Andersdenkende juist jouw wereld kunnen verruimen. 

Het is bijzonder om te ervaren dat er geen normaal bestaat. Wat in Nederland gebruikelijk is, kan 500 km verderop al vreemd zijn. Wees nieuwsgierig en maak eens een klein uitstapje buiten je eigen routines en comfort zone; daar waar het avontuur begint. 

Aandacht voor creatief vermogen. Juist nu!

Men zegt dat kinderen van nature creatief zijn. Na 2 jaar lesgeven in China was ik daar niet meer zo zeker van. Het was soms pijnlijk om te zien, wat er kan gebeuren als jonge kinderen niet worden aangesproken op hun creatief vermogen. Iets niet kunnen beantwoorden of oplossen staat dan gelijk aan falen.

Fouten maken is het bewijs dat je iets probeert

In Nederland (Europa) zie ik in een gelijke ontwikkeling plaatsvinden. Men zet in op een kant-en-klare maatschappij. Het gaat over gemak, snelheid, standaardisering. De focus ligt op het resultaat en de meetbaarheid van dingen. Resultaatgerichte keuzes belemmeren onze menselijke verbeeldingskracht en vindingrijkheid. Het beschikken over creatief vermogen is dan ook geen vanzelfsprekendheid. 

Creatief vermogen moet je koesteren. Als je namelijk lang genoeg inzet op comfort en weinig eigen inbreng, verliest het noodzaak. Daarmee ontstaat er een gebrek aan oefentijd voor kinderen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling in een snel veranderende wereld waarin innovatieve oplossingen nodig zijn voor eenvoudige en complexe vraagstukken. Het vraagt om creatieve geesten in het dagelijks leven, die ook kunnen waarnemen, denken en doen buiten de lijnen. 

Het is daarom zinvol om kinderen vanaf jonge leeftijd, structureel oefentijd te bieden om hun creatieve gereedschapskist te vullen. Kunnen vertrouwen op je eigen verbeeldingskracht en vindingrijkheid maakt je veerkrachtig bij tegenslag. Het draagt bij aan het gevoel van zelfvertrouwen van kinderen en het maakt hen zelfstandig en zelfredzaam. Nu en later. 

inspiratie-creativelikekids
© 2024 Creative like kids - www.creativelikekids.com