over-creativelikekids

Maak kennis met Creative like kids

Mijn naam is Nicole de Beer en ben initiatiefnemer van Creative like kids. Afgelopen 20 jaar heb ik in binnen- en buitenland gewerkt in de kinderopvang en het onderwijs.  

Mijn reislust brengt mij op mooie plekken en doet een beroep op mijn creatief vermogen. Hoe pas jij je aan, zonder jezelf te verliezen? Zoek naar de overeenkomsten en leer van de verschillen. 

Het is bijzonder om te ervaren dat er geen normaal bestaat. Wat in Nederland gebruikelijk is, kan 500 km verderop al vreemd zijn. Wees nieuwsgierig en maak eens een uitstapje buiten je eigen comfort zone; daar waar het avontuur begint.

 

Aandacht voor creatief vermogen. Juist nu!

Men zegt dat kinderen van nature creatief zijn. Na 2 jaar lesgeven in China was ik daar niet meer zo zeker van. Het was soms pijnlijk om te zien, wat er kan gebeuren als jonge kinderen niet worden aangesproken op hun creatief vermogen. Iets niet kunnen beantwoorden of oplossen staat dan gelijk aan falen.

Fouten maken is het bewijs dat je iets probeert

In Nederland (Europa) zie ik in mindere mate een gelijke ontwikkeling plaatsvinden. Men zet in op een kant-en-klare maatschappij. Het gaat over gemak, snelheid en standaardisering. De focus ligt op het resultaat en de meetbaarheid van dingen. Deze keuzes belemmeren onze menselijke verbeeldingskracht en vindingrijkheid. Het beschikken over creatief vermogen is geen vanzelfsprekendheid.

Als je lang genoeg inzet op comfort en weinig eigen inbreng, verliest het noodzaak. Daarmee ontstaat er een gebrek aan oefentijd. Dat is best een zorgelijke ontwikkeling in een snel veranderende wereld waarin innovatieve oplossingen nodig zijn voor onze eenvoudige en complexe vraagstukken. Het vraagt om creatieve geesten, die ook kunnen waarnemen, denken en doen buiten de lijnen. 

Het is daarom zinvol om kinderen vanaf jonge leeftijd, structureel oefentijd te bieden om hun creatieve gereedschapskist te vullen. Kunnen vertrouwen op je eigen verbeeldingskracht en vindingrijkheid maakt je weerbaar bij tegenslag. Het draagt bij aan het gevoel van zelfvertrouwen van kinderen en het maakt hen zelfstandig en zelfredzaam. Nu en later. 

inspiratie-creativelikekids
© 2024 Creative like kids - www.creativelikekids.com