Inspiratie voor het hoofd & de handen

In de boekenkast van Creative like kids vind je een persoonlijke selectie van bijzondere kinderboeken en/of boeken die je kunnen ondersteunen als (professioneel) opvoeder. Elke maand voeg ik één of meerdere kinderboeken toe, waardoor de lijst steeds langer wordt. Heb jij een favoriet kinderboek, die niet mag ontbreken in de lijst? Laat het mij weten.

Creative like kids heeft de boeken niet zelf in huis. Je koopt het boek via Libris.nl.


Big feelings

Een prachtig boek over allerlei emoties die je als kind kunt ervaren tijdens het spelen. Het is een heel bruikbaar boek door de korte en eenvoudige zinnen. Een ander pluspunt is de diversiteit aan kinderen. Ieder kind zal zich wel in één van de kinderen herkennen.

I have big feelings, you have them too. How can I help? What can we do? Het is goed om al die emoties te ervaren. Soms zitten zij je enkel wat in de weg en heb je een helpende hand nodig om ermee leren om te gaan. Hoe kan ik helpen? Wat kunnen wij doen? Het nodigt uit om het gesprek aan te gaan en oplossingen te bedenken die het kind kunnen helpen tijdens lastige momenten. Laat je niet afschrikken door de Engelse taal. Het is zeer eenvoudig taalgebruik en daardoor gemakkelijk te vertalen.

BOEK BESTELLEN

Alexandra Penfold | Engelse taal | ISBN nr: 9781526639769 | €19.95

Begrijpen met je handen

Een praktisch boek met een duidelijk verhaal over creativiteit en kinderen. In de kern gaat het boek over het anders benaderen van de kinderen gedurende de expressieve activiteiten en het beoordelen van de werken. Inzicht krijgen in de kronkels, lijnen, krassen en kneedsels van de kinderen. Het procesgericht werken staat centraal en wordt in woord en beeld uitgelegd. De eenvoudige materialen zijn gemakkelijk te verkrijgen en zonder lange voorbereiding kun je aan de slag gaan met kinderen. Besef wel…..dat je na het lezen van dit boek geen excuus meer hebt om het niet eens een keer te proberen.

BOEK BESTELLEN

Sabine Plamper & Annet Weterings | Nederlandse taal | ISBN nr: 9789036826860 | €40,95 | In het Engels verkrijgbaar voor €34,95 onder de titel: ‘How children learn and create using art, play and science’.

Ga je mee?

Zeker niet het nieuwste kinderboek, maar absoluut een favoriet. Het verhaal en afbeeldingen nemen kinderen mee naar een fantasiewereld vol avontuur. Het jongetje moet appels kopen van zijn moeders, maar dat is niet zo gemakkelijk als je zou denken. Hij moet langs een gevaarlijke draak, piraten ontwijken en met de boot varen door een diepe zee. Het is ook een heerlijk boek om met jonge kinderen te bewegen door alle handelingen uit te voeren. Roeien , sluipen, rennen etc. Als laatste reden waarom het tot mijn favorieten behoort is de interactie. De jonge lezer wordt met regelmaat gevraagd om hulp of op andere wijze aangesproken. De lezer is daardoor zelf ook een beetje onderdeel van het verhaal.

BOEK BESTELLEN

Charlotte Dematons | Nederlandse taal | ISBN nr: 9789056372880 | €14,99 | Dit boek is ook In het Engels verkrijgbaar voor €14.99 onder de titel: Let’s go

Luister je wel naar mij?

Dit boek mag wat mij betreft niet ontbreken op een BSO. Het ademt respect uit voor het kind. In heldere taal bespreekt de schrijver hoe je gesprekken kunt voeren met kinderen van 4 tot 12 jaar.

Hoe ga je een gesprek aan? Kun je spelen en praten gelijktijdig? Hoe kom je erachter wat een kind bezighoudt? Welke vraagtechnieken kun je gebruiken? Het boek is overzichtelijk, door leeftijden af te bakenen en overzichtspagina per leeftijdsgroep aan het eind van het boek. Dat maakt dat je heel gericht kunt lezen op leeftijd.

Als Pedagogisch medewerker voer je dagelijks gesprekken met kinderen. ‘Luister je wel naar mij?’ kun je daar prima bij gebruiken als handleiding.

BOEK BESTELLEN

Martine Delfos | Nederlandse taal | ISBN nr: 9789085600992 | €29.90
Artikel uit de categorie:
pedagogisch handelen
© 2024 Creative like kids - www.creativelikekids.com