Kunst kijken – Grand blanc horizontal – Antoni Tàpies

Beeldende kunst kan mij inspireren en bij de uitgang van een museum is mijn hersenpan één grote luidruchtige fabriek, waar de machines 1001 ideeën produceren per minuut. 

Ik zie namelijk behalve kunst ook allerlei kunstzinnige projecten voor de kinderopvang en het onderwijs voorbij komen. Soms spreekt het hele object of schilderij tot mijn verbeelding, soms een klein detail of het gebruik van het materiaal. Meestal is de uitleg van de kunstenaar ondergeschikt. 

In deze serie van 5 kunstwerken wil ik die ideeën delen.

Wat zie ik?

Ik sta voor het schilderij en het komt tot leven. Ik zie deksels van schoenendozen of vergelijkbaar. De kinderen schenken een dun laagje cement, gips of stuc in de mal. Voordat zij gaan gieten kunnen de kinderen al delen afbakenen met behulp van stroken karton of closetrollen voor ronde vormen. Deze afgebakende vlakken/delen kunnen zij later ook vullen met gekleurd cement, gips of stuc. In mijn gedachte kun je met behulp van plakkaatverf het gips, cement of stuc kleuren. Geen idee of dat klopt. Ik heb het nog nooit gedaan. Het zou mijn eerste stap in het onderzoek zijn. 

Kun je cement kleuren met plakkaatverf?

Nu moet het een beetje drogen. Het is maar wat het kind wil. Wellicht is het onderzoek al afgerond en daarmee het werk af. Vervolgens kunnen de kinderen het half harde materiaal bewerken met boetseer- en kleigereedschap. Kinderen kunnen rechte en ronde lijnen tekenen. Ook kunnen zij patronen en ritmes aanbrengen met stempels, bubbeltjesplastic of andere materialen die sporen achterlaten. Het kind mag het bepalen. Als begeleider kun je enkel materialen aanreiken die inspelen op de nieuwsgierigheid van het kind. Is het werk droog dan kun je met een hamertje zachtjes tikken op het oppervlakte van het werk, zodat het barst. De losgekomen stukjes kun je weer oppakken of weglaten. De scheuren die ontstaan kun je met Ecoline vullen. Druppelen, zodat kleuren kunnen overvloeien….of juist niet. Het hele werk verven met één kleur, alle kleuren van de regenboog of juist onbewerkt laten… Het kind bepaald waar zijn of haar onderzoek ophoudt. Een glazen pot met stukjes stuc is ook een resultaat van het onderzoek. 

project-kunst-creativelikekids
Artikel uit de categorie:
creatieve projecten
© 2024 Creative like kids - www.creativelikekids.com