Hoe kun je een cursus implementeren?

Vaak is men enthousiast na een cursus, maar het is soms lastig om dat te blijven. Als manager zul je tijd en ruimte moeten maken om de lesstof uit een cursus levendig te houden. Een blog, video of krantenartikel kan je hierbij helpen. 

Je kunt het delen via de mail of in de koffiekamer hangen, maar het is effectiever om er even de tijd voor te nemen. De hoeveelheid aandacht dat iets krijgt, geeft ook het belang aan. Dat hoeft geen uren te kosten, maar even 15 minuten voor de lunchpauze. In de praktijk betekent dat kinderen die dag een kwartier eerder op bed liggen. De niet-slapers spelen in dezelfde ruimte of zitten op schoot.

Voordat je samenkomt, vraag je de pedagogisch medewerkers om het blog te lezen. Daarbij stel je hen één vraag om richting te geven aan de bijeenkomst. Samen vertaal je de vraag naar een opdracht, waarmee je voor een afgesproken periode mee aan de slag gaat op de groep. Na deze periode evalueer je samen. Wat heeft het gebracht? Waarop willen wij voortbouwen? Hoe gaan wij dat dan doen? Steeds is er een wisselwerking tussen de werkvloer en een kort evaluatiemoment tot het punt geen punt meer is.

Een verandering doorvoeren is een proces, dat regelmatig aandacht moet krijgen. Een manager noemde dat ooit druppelen. Ik vind het een prachtige beschrijving, die ik heb overgenomen. Steeds een druppel lesstof laten absorberen, zodat het werkbaar is en het eigen gemaakt kan worden.

december 2022

cursusprogramma-creativelikekids
Artikel uit de categorie:
management
© 2024 Creative like kids - www.creativelikekids.com